Klaus Wolfermann: Münih Olimpiyat cirit atma şampiyonu 78 yaşında öldü

keen

New member
Klaus Wolfermann, 1972'de Münih'in en büyük kazananlarından biriydi. Altın madalya kazandıktan bir yıl sonra cirit atmada dünya rekoruyla parladı. Şimdi Nürnberg yakınlarındaki Altdorf'ta doğan sporcu hayatını kaybetti.

Alman sporu, Olimpiyat cirit atma şampiyonu Klaus Wolfermann'ı kaybetmenin yasını tutuyor. Ailesi Alman Basın Ajansı'na yaptığı açıklamada, Frankoniyen'in Çarşamba gecesi 78 yaşında öldüğünü doğruladı. Bayerischer Rundfunk daha önce bunu bildirmişti.

Wolfermann, Münih'teki 1972 Yaz Oyunları'nda Letonyalı rakibi Janis Lusis'e karşı iki santimetre farkla zafer kazanmıştı. Sadece 1,76 metre boyundaki sporcuya sıklıkla “altın kollu küçük dev” deniyordu. 3 Eylül 1972, Münih Olimpiyat Stadyumu'nda ev sahiplerinin altın Pazar günüydü: Hildegard Falck 800 metre koşusunu, Bernd Kannenberg 50 kilometre yürüyüşünü, Wolfermann'ın kazandığını ve Heide Rosendahl da pentatlonda gümüş madalyayı kazandı.

Wolfermann beşinci denemesinde ciriti 90,48 metreye fırlattı. Yarışmadan sonra omuzlarını silkti ve daha önce Sovyetler Birliği'nin seri galibi olarak parlayan Lusis'e yaklaştı. “Üzgünüm, kazandığım için üzgünüm” dedi: “Sonra dedi ki: Önemli değil, ben zaten Meksika'da kazandım.” Lusis'in Nisan 2020'deki ölümü Wolfermann'ı çok etkiledi: A'nın eski rakibi uzun zaman önceydi. o zamandan beri arkadaş oldum.

Eğitimli alet yapımcısı ilk kez jimnastik yaptı

O pazar gününden iki gün sonra Münih'te Filistinli bir terör örgütü İsrail spor takımına kanlı saldırısını gerçekleştirdi. Öldürülen on bir rehine arasında Wolfermann'ın maçlardan önce birlikte antrenman yaptığı halterci Josef Romano da vardı. Wolfermann birkaç yıl önce “Elbette şok oldum” diye hatırladı. O zamanki diğer Alman sporcular gibi ona da korumalar verildi. “İnsanların sadece endişeleri değil aynı zamanda korkuları da vardı.”

SV Gendorf'un eğitimli alet yapımcısı cirit atmaya jimnastik, hentbol ve dekatlondan geçerek geldi. 1972 Olimpiyatlarından on gün önce ilk kez 90 metre sınırını aşan Lusis, 93,80 metreyle o zamanın dünya rekorunun sahibiydi. Mayıs 1973'te Wolfermann, Leverkusen'de 94.08 metreyle bu rekoru aştı. Rekoru neredeyse dört yıl boyunca devam etti.

Wolfermann Avrupa Şampiyonasında hiçbir zaman madalya kazanamadı. O zamanlar dünya şampiyonası yoktu. 1969 ile 1974 yılları arasında altı kez üst üste Almanya şampiyonu oldu. Kolundaki sakatlık nedeniyle 1976 Olimpiyatlarını kaçırdı. 1972 ve 1973'te Almanya'da Yılın Sporcusu ödülü, kariyerinden sonra bile pazarlama ajansıyla spora bağlı kaldı ve diğer şeylerin yanı sıra FC Olympia'ya sosyal olarak bağlıydı.

dpa/rc