Ev Yapımı Salep Tarifi

Kübra

Member
Ev Yapımı Salep Tarifi

Kış aylarının en güzel ve sağlıklı içeceklerinden salebi hazır almak yerine evde siz de yapabilirsiniz. Ama öncelikle birkaç bilgi paylaşmak istiyoruz.
Bu içeceğe konu olan salep aslında Anadolu’da doğal ortamında yetişen orkidedir. Bitkinin kök kısmı toplanıp kurutularak dövülür ve değişik şekillerde tekrar işlenerek tüketilir. Değerli bir bitkidir. Örneğin dünyada sadece o yörede yetişen Maraş salebi hani çok meşhur olan Maraş dondurmasına tadını verir ve bu nedenle bölgede salep nesli tükenme tehlikesiyle de karşı karşıyadır maalesef.
Tam da bu nedenle, salep hakkında bilinmesi gereken en önemli şey aslında çok pahalı oluşudur. Aktarlarda kilosu 300-400 liraya kadar bulunabilir.
Yani söylemek istediğimiz şey şu; salep olarak içtiğiniz şey ucuzsa büyük ihtimalle salep değildir. En iyi ihtimalle salep aroması ilavesiyle hazırlanmış nişasta, süt ve pirinç unu karışımıdır.
Biz burada kesenize uygun olsun diye hem saf salepten tarifini hem de bir yalancı salep tarifi verelim dedik. Her ikisi de sağlıklı ve lezzetli. Hele pastörize süt değil de doğal süt bulabilen şanslı insanlardansanız …

Salep Tarifi
1 tatlı kaşığı salep
1 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 lt. Süt
Salep, toz şeker ve tarçını bir kapta iyice harmanlayın.
Derin bir tencerede sütü kaynatın. Arasıra tahta kaşıkla karıştırın ki, kaymak bağlamasın.
Kaynayan sütten bir miktar alıp boza kıvamına gelene dek salepli karışıma yedirin.
Karışımı süte azar azar eklerken sürekli karıştırın (yine tahta kaşıkla)
Ocağın altını iyice kısın. Karışımı 15 dakika sürekli karıştırarak pişirin.
Üzerine dilediğiniz miktarda toz tarçın serperek servis yapın.

Yalancı Salep Tarifi
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı süt
1 fiske tarçın
Kuru malzemeleri bir tencerede iyice harmanlayın. Yavaş yavaş soğuk süt eklerken sürekli ve hızlıca karıştırın ki, topaklanmasın.
Tüm malzemeleri birbirine yedirdikten sonra sütlü karışımı orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayana dek pişirin. Bu aşamada salebiniz çok koyu olduysa azar azar süt ilavesi de yapabilirsiniz.
Kaynadıktan sonra dibini tutmaması için ara ara karıştırarak beş dakika daha pişirin.
Arzuya göre toz tarçın serperek servis yapın.
Afiyet olsun.