Jean-Claude Juncker: “Sonra Trump beni öptü. Erkeksi öpücüğüne karşılık verdim.”

keen

New member
Donald Trump'ın görevdeki ilk döneminde Jean-Claude Junckers AB Komisyonu'nun başkanıydı. Lüksemburglu, bilgisinde boşluklar olan bir başkanla karşılaştı. Şimdi de Beyaz Saray'da tuhaf bir an aktarılıyor.

Eski AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Donald Trump ile yaptığı toplantıda, dönemin ABD Başkanı'nın bilgisindeki boşluklardan yararlanarak onu AB'ye karşı bir ticaret savaşı başlatmaktan caydırdı.

Juncker, “Spiegel” ile yaptığı röportajda Trump'ın Temmuz 2018'deki toplantıda AB'de soya fasulyesi üretilmediğini bilmediğini söyledi. Bu nedenle gelecekte ABD'den daha fazla soya fasulyesi ve sıvı gaz ithal etme vaadiyle Trump'ı yatıştırmayı başardı.

Görünüşe göre Trump, AB'de ticari konulardaki müzakerelerden tek tek üye devletlerin değil, Komisyon'un sorumlu olduğunu bilmiyordu. Ayrıca Komisyonun soya veya gaz ithalatında herhangi bir artış emri veremeyeceği de kendisi için net değildi. Buna öncelikle şirketler karar verir. Juncker, “Onu kazıklamak istemedim ama aynı zamanda ona çok fazla ayrıntı vermek de istemedim” diye itiraf etti.

Toplantının ardından Trump, Juncker'in kendisini yanağından öptüğü fotoğrafı X'te yayınladı ve ardından Twitter'ı aradı. Juncker, Spiegel'e “Beyaz Saray fotoğrafçısının arkamızda durduğuna dair hiçbir fikrim yoktu” dedi. “Sonra Trump beni öptü. Erkeksi öpücüğüne karşılık verdim.”

Juncker, bir sonraki ABD hükümetiyle 2018'de yapılan anlaşmaya benzer bir anlaşmanın olası olmadığına inanıyor. 2014'ten 2019'a kadar AB Komisyonu'na başkanlık eden Lüksemburglu, “Doğasına ve politikalarına sadık, itaatkar takipçileri dışında neredeyse hiç kimsenin bulunmadığı bir Trump yönetimine hazırlanmak zorunda kalacağız” diye devam etti.

Gümrük konularındaki ateşkes yalnızca Mart 2025'e kadar geçerli olacak

“Spiegel” röportajında 69 yaşındaki kişi ayrıca AB Komisyonu'na bir sonraki Trump yönetiminin olası cezai tarifelerine karşı misilleme tedbirleri hazırlamasını da tavsiye etti. “Trump aşırı gümrük vergileri uygulama hatasına düşerse aynı şekilde karşılık vermeye hazır olmalıyız” dedi. “Yine de, ortaya çıkan bu ticaret savaşını daha başlangıç aşamasında durdurmak için her şey yapılmalı.”

Seçim kampanyası sırasında Trump, gelecekte AB'den yapılan ithalatlara yüzde 10 ila 20 oranında gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu. Uzmanlara göre bu durumun sonuçları, ağırlıklı olarak ihracata bağımlı olan Alman ekonomisi için özellikle ciddi olacak.

Juncker, Başkan Ursula von der Leyen başkanlığındaki AB Komisyonu'nun 2018'de kullandığına benzer misilleme tedbirleri hazırladığını varsayıyor. ABD, AB'den alüminyum ve çelik ithalatına gümrük vergisi getirdiğinde Juncker Komisyonu, diğer şeylerin yanı sıra ABD'den motosiklet, kot pantolon, viski ve fıstık ezmesine karşı gümrük vergisi uygulayarak karşılık verdi.

Ayrıca okuyun

• ABD'li otomobil üreticisi
Politikacı, bu tarifelerin “Trump'ın yeniden seçilebilmesi için acilen çoğunluğa ihtiyaç duyduğu ABD eyaletlerini vurduğunu” söyledi. “Bu onu çok etkiledi.” Tarifeler 2022'de askıya alındı, ancak “ateşkes” 31 Mart 2025'te sona eriyor. O zamana kadar uzatma kararı alınmazsa tarifeler yeniden yürürlüğe girecek.

Juncker, Trump'ın Avrupalılara, ABD'nin askeri yardımına bağımlılıkları nedeniyle şantaj yapacağına inanıyor; bu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana her zamankinden daha açık bir şekilde ortaya çıktı. Juncker, “Elbette Trump, AB'nin Ukrayna konusundaki farklı pozisyonlarını kendi avantajına kullanmaya çalışacak” dedi. “Umarım Avrupalılar bu konuda bölünmeyecek anlayışa sahiptirler.”

avlamak